Google+
Pinterest
Youtube
Blogger
Flickr
Tel: 06 20 961 7889 | E-mail: info@artproof.hu

Bitumenes Technológia

Új létesítmények víz elleni szigetelése, illetve meglévő épületek sérült, rossz állapotú szigetelések felújítása egyaránt alkalmasak a bitumenes vízszigetelő rendszerek.

 A rendszer alkalmazható leterheléses, mechanikai rögzítéses és  ragasztásos eljárással, továbbá egyenes, fordított vagy kettősszigetelésű („duo”) kivitelezésben is.

Az új igények, illetve a meglévő állapotának és állagának figyelembevételével több lehetőséget kínálunk Önöknek. SBS (stirol-bitudien-stirol), vagy az APP (ataktikus propilén) modifikált bitumenes lemezeket alkalmazó eljárásokat. Beépítési technológia szerint választhatunk lángolvasztásos, öntapadó, vagy forrólevegős beépítési módúkat.

A széles körű anyagválaszték segítségével kiterjedt alkalmazási területen nyílik lehetőség a különféle bitumenes technológiák felhasználására. A rendszer alkalmazható ragasztásos, mechanikai rögzítéses, és leterheléses megoldások esetén. korábban sok gondot okozó páratechnikai problémák a perforált és filcalátétes páratechnikai lemezek beépítésével nagyrészt kiküszöbölhetőek. Ma már jól bevált a gyökérálló bitumenes lemez alkalmazása zöldtetők esetében.

A bitumenes lemezeket UV-sugárzással szemben megfelelő védelemmel vannak ellátva. Az SBS és APP modifikált lemezek esetében gyári palahintéssel védik a lemez napsugárzásnak kitett felületeit, a jó minőségű APP-s anyagok esetében a bitumenkeverék önmagában ellenállhat a Nap UV-sugárzásának – emellett palaszórással is forgalmazzák, részben az esztétikai igények miatt. A bitumenes lemezek általános színe a természetes palaőrlemény-szórás miatt kékesszürke, de igény szerint színezett palaőrleménnyel ellátott lemez is beszerezhető(piros,zöld,fehér,mintás,stb.).

A modifikált bitumenes lemezek használata kedvező változásokat hoz a korábbi technológiákkal szemben. Lehetővé válik az előző, hagyományos bitumenes technológiáknál szükségszerűségből felhasznált fémszerkezetek (horganylemez, horganyzottacél, stb.) kiváltása. Ma már a teljes csomópont a bitumenes rendszer saját anyagával készülhet; fémek, fémlemezek alkalmazása csak a csomópont széleinek zárására, rögzítésre korlátozódik, ill. másodlagos védelmi szerepet lát el (pl. attika falfedéseként, lábazatburkoló elemként, stb.).

A korszerű modifikált bitumenes lemezek megjelenésével lecsökkent a beépítési hőmérséklet-korlátozások miatti idényszerűség. Megfelelő minőségű bitumenes lemezek alkalmazásával -lényegében- egész évben jó minőségű szigetelést lehet készíteni.Természetesen továbbra is korlátozást jelent a csapadékos-és a szeles időjárás.

Bitumenes technológiával szigetelt felület a normál karbantartási munkákon kívül nem igényel állagjavító karbantartást. A hosszú élettartam és megbízható védelem érdekében azt javasoljuk, hogy rendszeresen végeztessék el a szükséges tisztítási és karbantartási feladatokat, ill. az időszakos ellenőrzéseket - melyekkel kapcsolatban kollégáink rendelkezésükre állnak

Alkalmazott modifikált bitumenes lemezek:

SBS    Rendkívül nagy szakító szilárdság, repedés áthidalóság, gumiszerű

          nyújthatóság-hordozótól függően, magas hőállóság, kimagasló

          hideghajlíthatóság ,nagy szakítószilárdság ,alacsony UV állóság, gyors

          bedolgozhatóság.

APP    Magas hőállóság, jó tapadás, jó hideghajíthatóság, kimagasló UV-

          állóság, jó terhelhetőség, jó mechanikai szilárdság, jó bedolgozhatóság

EPM   Egyesítik az APP és az SBS legkedvezőbb tulajdonságait.

Műanyag Alapú Technológia

 

Új létesítmények víz elleni szigetelése, illetve a meglévő épületek sérült, rossz állapotú szigetelésének felújítására egyaránt alkalmasak a műanyagalapú vízszigetelő rendszerek.

 

A rendszer alkalmazható leterheléses, mechanikai rögzítéses, szükség esetén ragasztásos eljárással és  egyenes, fordított vagy kettősszigetelésű („duo”) kivitelezésben is. A korszerű műanyag alapú szigetelő lemezek többsége rendelkezik FLL gyökérállósági minősítéssel.

 

 A műanyagokat polimerizációval vagy poliaddícióval állítják elő. A tető-szigetelésben használatos anyagok általában polimerizációs műanyagok, csoportosításuk történhet az alapanyagok szerint, gyártástechnológia szerint és hogy milyen hordozó-réteggel vagy kasírozással rendelkeznek. A tetőszigetelés készítéséhez alkalmazott műanyag alapú lemezek hőre lágyulóak úgynevezett plasztomer lemezek.

 

 A műanyag lemezekkel szigetelt tetőknél a rétegrendi felépítésekből adódóan, ill. a kedvezőbb páradiffúziós értékek miatt a páratechnikai problémák kevésbé jelentősek, mint a hagyományos, teljes felületen ragasztott szigetelési rendszerek esetében. A műanyagok külső erő hatására viszonylag kevésbé nyúlnak meg, ugyanakkor alakjukat maradandóan megváltoztatják. A műanyag alapú szigetelések alá, védő-elválasztó réteget kell fektetni minden olyan aljzatra, rétegre melynek anyaga nem összeférhető a szigetelőlemezzel.(pl: polisztirolhab hőszigetelés, lágyított PVC-P lemez közé stb.),vagy az aljzat érdessége szükségessé teszi. A műanyag lemezek a napsütésnek tartósan kitett oldalukon anyagukban ellen állnak az UV-sugárzásnak.

 

Többféle hordozóréteggel illetve erősítéssel rendelkeznek (pl. üvegszövet vagy poliészterszövet),és ugyancsak többféle kasírozással(pl. polipropilén filc vagy fátyol),valamint ezek kombinációjával készülnek.

 

A műanyagalapú lemezek helyszíni vízhatlan csatlakoztatása történhet: forrólevegős hegesztéssel, oldószeres (úgymond hideghegesztéssel), illetve az átlapolásokban gyárilag felhordott ragasztósávok aktiválásával. Megfelelő minőségű műanyagalapú lemezek alkalmazásával -lényegében- egész évben jó minőségű szigetelést lehet készíteni.

 

A műanyag lemezekkel szigetelt tetők nem igényelnek állagmegóvó karbantartást. A hosszú élettartam és megbízható védelem érdekében azt javasoljuk, hogy rendszeresen végeztessék el a szükséges tisztítási és karbantartási feladatokat, ill. az időszakos ellenőrzéseket - melyekkel kapcsolatban kollégáink rendelkezésükre állnak.

 

Alkalmazott műanyag lemezek:

 

PVC              Lágy Poli-Vinil-Clorid, hő hatására könnyen alakítható.

 

FPO(TPO)    Flexibilis-PoliOlefin, lágyítót nem tartalmazó, bitumennel és

                   polisztirolhabbal összeférhető.

 

PIB               Poli-Izo-Butilén, hőre lágyuló gumiszerű anyag. Hidegfolyásra

                    alkalmas plasztomer. Igen magas gőz és gázátbocsátó

                    ellenállással rendelkezik.

 

Gumi alapú Technológia

 

Új létesítmények víz elleni szigetelése, illetve a meglévő épületek sérült, rossz állapotú szigetelésének felújítására egyaránt alkalmasak a gumialapú(EPDM).

 

A rendszer alkalmazható leterheléses, mechanikai rögzítéses és  ragasztásos eljárással, továbbá egyenes, fordított vagy kettősszigetelésű („duo”) kivitelezésben is. A korszerű gumialapú szigetelő lemezek többsége rendelkezik FLL gyökérállósági minősítéssel.

 

Etilénből, propilénből és dién monomerből állítják elő az EPDM(etilén-propilén-diene-monomer) termékeket, melyek a hőre nem lágyuló bitumennel és polisztirolhabbal összeférhető vízszigetelő-lemezek alapanyaga. Gumitermékeket szintetikus alapanyagból: elasztomerből, koromból, olajból, továbbá töltőanyagok és adalékanyagok egész sorából keverik plasztikus masszává.

 

Az EPDM lemezek jelentős nyúlóképességgel rendelkeznek, és az anyagokra jellemző, hogy erőhatások megszűntével visszanyerik eredeti alakjukat. A gumi alapú szigetelőlemezek között előfordulnak pl. bitumennel társított anyagok is.

 

Többféle hordozóréteggel illetve erősítéssel rendelkeznek (pl. üvegszövet vagy poliészterszövet),és ugyancsak többféle kasírozással(pl. polipropilén filc vagy fátyol), valamint ezek kombinációjával készülnek. A gumi alapú szigetelések kivitelezés szerint két nagy csoportba sorolhatók: méretre leplesített, előre gyártott szigetelőlepelből álló rendszerek és a gyárilag vulkanizált tekercsekből helyszíni végtelenítésekkel készülő rendszer.

 

A gumialapú lemezek helyszíni vízhatlan csatlakoztatása történhet: forrólevegős hegesztéssel, helyszíni vulkanilázással, tömítőszalaggal és kontaktragasztás + eltömítéssel. Megfelelő minőségű gumialapú lemezek alkalmazásával -lényegében- egész évben jó minőségű szigetelést lehet készíteni.

 

A gumi alapú lemezekkel szigetelt tetők nem igényelnek állagmegóvó karbantartást. A hosszú élettartam és megbízható védelem érdekében azt javasoljuk, hogy rendszeresen végeztessék el a szükséges tisztítási és karbantartási feladatokat, ill. az időszakos ellenőrzéseket - melyekkel kapcsolatban kollégáink rendelkezésükre állnak.

 

Alkalmazott gumi alapú lemezek:

 

EPDM:         etilén-propilén-diene-monomer termékeket, melyek a hőre nem

                   lágyuló, bitumennel és polisztirolhabbal összeférhető

Bevonat(kent) Technológia

 

Lehetnek folyékony mázak, egy- vagy kétkomponensű masszák és vakolóhabarcsok. Elsősorban a tört síkú, sok áttöréssel és felépítménnyel tagolt felületek szigetelésére alkalmazzuk őket. A felületfolytonos, homogén bevonaton nincs átlapolás, sarokidom stb. Csak repedésmentes, sima, megfelelő hajlatokkal kialakított felületre készíthető. A bevonat-szigetelések szórt, kent vagy öntött eljárással készülnek.

 

 A bevonat-szigetelések anyaga lehet oldószeres bitumenmáz vagy vizes bitumenemulzió, vagy módosított bitument, műanyagokat és egyéb adalékokat tartalmazó bitumenes masszák, habarcsok. Az anyagok felhordása általában simítóvassal, vagy szórással történik az előzetesen alapozott felületre.

 

Az ilyen szigeteléseket szigorú ellenőrzés mellett kell készíteni, mert a szigetelés egyenletes vastagsága erősen függ a munkát végző technológiai fegyelmezettségén. A kent vagy öntött szigetelések esetében a padló és falszigetelést azonos módon kell készíteni. A hajlatokat és az aljzat hézagait üvegszövet háló beágyazásával kell megerősíteni. Kent szigetelési technológiát általában csak indokolt esetekben egyéb technológiáink kizárása esetén vagy azok kiegészítésekor alkalmazunk.

 

Alkalmazott bevonat szigetelések:

 

                         Poliészter vagy poliuretánalapú műanyagok

 

                         Bitumenalapú bevonatok.

 

                         Speciális poliuretán habok (hő és vízszigetelés egyben).

 

Art Proof | 2131 Göd Szálender Dűlő 076/4 | 06 20 961 7889 | info@artproof.hu

Terasz.lap.hu | Zoldteto.lap.hu | Szigeteles.lap.hu | Hőszigetelés-Wikipédia